Ζυμαρικά και σχήματα

Ανακοινώσεις - Νέα

Τα ζυμαρικά αποτελούν το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Με τυρί, με κιμά, με σάλτσα ντομάτας κάθε πιάτο εξίσου δελεαστικό. Τα ζυμαρικά έχουν εκτός από υπέροχη γεύση, πολλά σχήματα και κάθε είδος έχει τη δική του ονομασία. Πόσες φορές έχετε βάλει το κουίζ αυτό στον εαυτό σας αλλά και στην παρέα;

Angel Hair, "Fine Hair"

Μαλλιά αγγέλου, ξάδερφος του σπαγγέτι αυτό το είδος μοιάζει με λεπτά ξανθά μαλλιά.
Λόγω πάχους δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι να το ετοιμάσεις ούτε όμως μπορείς να το σερβίρεις και με βαριές σάλτσες. 
Συνήθως σερβίρεται με φρέσκο ελαιόλαδο και μυρωδικά. Σε άλλες εκδοχές του όμως το συναντούμε με ελαφριές σάλτσες.

Campanelle, "Small Bells"

Καμπανούλες. Δεν το συναντάς εύκολα αλλά είναι νόστιμο σε κάθε συνταγή και με κάθε τρόπο. Με σάλτσες, στο φούρνο, ωγκρατέν με κρέμα γάλακτος. Οι συνδυασμοί κι οι απολαύσεις τείνουν στο άπειρο.

Ditalini, "Little Thimbles"

Ντιταλίνι. Το σχήμα τους παραπέμπει σε μακαρόνι . Είναι λεπτά και κούφια και συχνά χρησιμοποιούνται σε Ιταλικές σούπες και μαγειρευτά.

Farfalle, "Butterflies"

Φαρφάλες. Μοιάζουνε με πεταλούδες 
ή με παπιγιόν. 
Τα βρίσκουμε σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων με προσθήκη αποσταγμάτων από σπανάκι ή τεύτλα. 
Τα άκρα τους είναι ευθεία ή με πτυχές που θυμίζουν ακμές από χτένι. 
Αποτελούν το αγαπημένο σχήμα των παιδιών και τη δημιουργικότερη επιλογή για δροσερές σαλάτες ζυμαρικών το καλοκαίρι.

Fettuccine, "Small Ribbons"

Φετουτσίνι. Παραπέμποντας σε σπαγγέτι το φετουτσίνι είναι ευρύτερο και λεπτό σαν κορδέλα.
Κρατά τέλεια το σχήμα του με βαριά κρεατικά και κρεμώδεις σάλτσες.

Fusilli, "Twisted Spaghetti"

Κυλινδρικό μακρύ ζυμαρικό σαν τιρμπουσόν του φουσίλι χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιταλική κουζίνα. Το μεγεθός του πριν και μετά το βρασμό αλλάζει θεαματικά.

Lasagna

Χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στις Ιταλικές συνταγές που περιέχουν κρέας και τυρί. Τα λαζάνια είναι λεπτά και ίσια ζυμαρικά. Οι άκρες τους μπορεί να είναι ευθείες κι επίπεδες ή κυματιστές.

Macaroni, "Dumpling"

Ποιος δε γνωρίζει το δημοφιλέστερο Ιταλικό ζυμαρικό. Το μακαρόνι με σχήμα λεπτού σωλήνα απαντάται σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών.

Manicotti, "Small Muffs"

Σε σχήμα κυλίνδρου ή σωλήνα το μανικότι συνήθως το γεμίζουν με τυρί ρικόττα και το γαρνίρουν με κόκκινη σάλτσα πριν αρχίζει να ψήνεται. Είναι έτοιμο όταν πάρει ένα χρυσοκαφέ χρώμα.

Orecchiette, "Small ears"

Έχουν σχήμα μικρού αυτιού. Τα διασημότερα προέρχονται από το Bari. 
Έχουν χονδροειδή επιφάνεια και απορροφούν καλύτερα τη σάλτσα.

Orzo, "Barley"

Πρόκειται για ένα ζυμαρικό όμοιο στο μέγεθος και το σχήμα του ρυζιού. Γνωστό σε εμάς σαν κριθαράκι χρησιμοποιείται σε σούπες και βραστά αλλά και σε καλοκαιρινές σαλάτες με λαχανικά και ελαφριά σάλτσα πέστο.

Penne or Mostaccioli, "Quills" or "Small Mustaches"

Πέννες ή Mostaccioli. Πρόκειται για μακριά ζυμαρικά σχήματος σωλήνα .
Παραδοσιακά έχουν κρέατα και βαριές σάλτσες. Το σχήμα τους περιλαμβάνει ρίγες οι οποίες πιστεύεται ότι βοηθούν στο να μένει η σάλτσα επάνω τους.

Ravioli

Ραβιόλια. Μικρά τετραγωνάκια με γέμιση. Η ποικιλία τους τεράστια. Το ραβιόλι είναι από τα ελάχιστα ζυμαρικά που πρέπει να παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας φρέσκα ζυμαρικά ζύμη λόγω της ανάγκης να προσκολλώνται δύο κομμάτια ραβιόλια μαζί κατά τη συναρμολόγηση και το μαγείρεμα.

Rigatoni, "Large Grooved"

Ριγκατόνι είναι απλά μια μεγαλύτερη εκδοχή του σωληνοειδούς σχήματος που έχουν οι πέννες, αλλά είναι ευρύτερα και με ίσια άκρα.
Spaghetti

Αποτελεί παγκοσμίως το πιο δημοφιλές σχήμα. Το σπαγγέτι είναι μακαρόνι μακρύ και λεπτό και έχει επικρατήσει τα λεπτά ζυμαρικά που χρησιμοποιούνται κλασικά οι περισσότεροι άνθρωποι να τα ονομάζουν μακαρόνια. Αποξηραμένα και φρέσκα μακαρόνια παράγονται παραδοσιακά από Durham αλεύρι σίτου.

Tortellini

Παρομοίως με τα ραβιόλια, τα τορτελίνια είναι παραγεμισμένα ζυμαρικά με διάφορα υλικά. Κρέας, τυρί, λαχανικά και πολλά άλλα συμπληρώνουν γευστικά τα τορτελίνια που στο κλείσιμό τους θυμίζουν ντόνατ.

Ziti, "Bridegrooms"

Μοιάζει πολύ με τις πέννες κι έχει σχήμα σωλήνα αλλά με ελαφρώς καμπύλη και λεία επιφάνεια.

περισσότερα άρθρα

Προϊόντα από το E-shop