Δέκα Ιταλικά πιάτα που απλά… δεν υπάρχουν!

Ανακοινώσεις - Νέα

Ετοιμάζεις ταξίδι, μοναχά για πάρτη σου… Καλά ίσως και 5-6 κολλητούς. Προορισμός η Ιταλία και ήδη από τώρα σας ανοίγει η όρεξη για τις γνωστές Ιταλικές σπεσιαλιτέ που τρώτε σε εστιατόρια εδώ, αλλά επιτέλους εκεί θα βρείτε στην ορίτζιναλ εκδοχή τους. Επειδή το βλέπω το έργο από τώρα, για να σας δώσω μερικά σπόιλερ πριν ξενερώσετε…

Πολλά από τα πιάτα που θα συναντήσετε σε Ιταλικά εστιατόρια σε όλο τον πλανήτη, υπάρχουν οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ιταλία. Χμ, περίεργο ε;

 

Πίτσα με πεπερόνι

Peperoni στα Ιταλικά είναι ο πληθυντικός της λέξης πιπεριά. Οπότε αν ζητήσεις μία πίτσα με πεπερόνι το πιο πιθανό θα ναι να λάβεις μια πίτσα καλυμμένη με ψητές πιπεριές. Μπλιαχ ε; Αν θέλεις να φας τελικά την πίτσα σου με πικάντικο σαλάμι αέρος επάνω τότε θα πρέπει να ζητήσεις ‘salame piccante’ πίτσα.

 

Πέννες Alfredo

Πρόκειται για ένα πιάτο που ουδεμία σχέση έχει με την Ιταλική παράδοση. Σύμφωνα με τον θρύλο το 1920 ένας Ιταλός μάγειρας έφερε στην Αμερική ένα πιάτο παρόμοιο, μαγειρεμένο με βούτυρο και φασκόμηλο. Ωστόσο μάλλον μία ημέρα δεν είχε τα απαραίτητα για το πιάτο υλικά κι έτσι αντικατέστησε, το βούτυρο με κρέμα  και το φασκόμηλο με μαϊντανό. Όπως φαίνεται αυτό ενθουσίασε τον άνθρωπο για τον οποίο μαγείρευε κι έτσι πλέον είναι ευρέως διαδεδομένο στις αγγλόφωνες χώρες. Όσο για το κοτόπουλο που περιέχουν παραλλαγές της  συνταγής μόνον Ιταλία δε θυμίζουν. Η μόνη παραδοσιακή Ιταλική συνταγή που περιέχει κοτόπουλο με ζυμαρικά είναι το συκώτι και τα νεφρά όταν δημιουργούμε σάλτσα ραγού.

Σπαγγέτι Καρμπονάρα

Το σπάγγέτι με κρέμα καρμπονάρα, στην Ιταλία ποτέ μα ποτέ δεν ετοιμάζεται με κρέμα γάλακτος. Τα κομμάτια κρέατος που χρησιμοποιούνται κατά την αυθεντική συνταγή είναι χοιρινά μάγουλα. Αν δεν είναι και το καλύτερό σου, τότε κομμάτια πανσέτας είναι η αμέσως επόμενη επιλογή.  Όσο για το τυρί που θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να είναι πεκορίνο ή παρμεζάνα. Τα αυγά που θα χρησιμοποιηθούν είναι ένα κατ’ άτομο και το περιεχόμενό τους  τοποθετείται στην κορυφή των ζυμαρικών κάθε πιάτου.

 

 

Σκορδόψωμο

Οι μπαγκέτες με σκόρδο δεν είναι Ιταλικές. Πως θα μπορούσαν άλλωστε, αφού η μπαγκέτα δεν αποτελεί καν Ιταλικό είδος ψωμιού. Το σκόρδο τρίβεται για να γίνουν οι μπρουσκέτες . Από την άλλη είναι εύκολο να αλείψεις σκόρδο πάνω σε ψωμί Τοσκάνης, αλλά για δοκίμασε να το κάνεις αυτό με οποιοδήποτε άλλο είδος ψωμιού και το μόνο που θα καταφέρεις, θα είναι να το κάνεις να διαλυθεί.  Γι’ αυτό ίσως οι Άγγλοι χρησιμοποιούν το σκόρδο με βούτυρο.

 

Πίτσα με χοιρινό και ανανά

Οκ, αυτό θα έπρεπε από μόνο του να σε κάνει να την ψυλλιαστείς αλλά αν δεν… δεν πειράζει. Σύμφωνα με τον θρύλο η συγκεκριμένη πίτσα πρωτοδημιουργήθηκε κάπου στον Καναδά.  Οι Ιταλοί όσο κι αν δεν τους φαίνεται όταν πρόκειται για πίτσα δεν πειραματίζονται τόσο πολύ. Άλλο το τι κάνουν με τις γυναίκες.

 

Σπαγγέτι με κεφτέδες

Αυτό σίγουρα δεν ανήκει στην Ιταλική παράδοση. Το συγκεκριμένο πιάτο δημιουργήθηκε από πρόσφυγες Ιταλούς που μετανάστευσαν στη Βρετανία στις αρχές του 20ου αιώνα. Δε μπορούσαν να βρουν ντομάτες καλής ποιότητας κι έτσι έβαλαν μέσα κρέας στη σάλτσα για να γίνει πιο γλυκιά και πιο πηχτή. Παραδοσιακά οι κεφτέδες στην Ιταλία σερβίρονται είτε ως ορεκτικό , είτε ως κυρίως πιάτο συνοδευόμενο από πατάτες λαχανικά ή φασόλια. Σίγουρα όχι όμως από ζυμαρικά.

 

Ιταλική σάλτσα

 
Μπορεί να έχεις πετύχει σε κάποια σούπερ μάρκετ κυρίως στη Μ. Βρετανία και στην Αμερική,
ένα πορτοκαλί κατασκεύασμα από σιρόπι καλαμποκιού, ξύδι, φυτικό λάδι και πιπεριές.
Τίποτα Ιταλικό δεν εμπεριέχεται σε αυτό. 
Στην Ιταλία υπάρχει ένας τρόπος για να ετοιμάσεις ντρέσινγκ. 
Αναμιγνύεις ελαιόλαδο και ξύδι μπαλσάμικο  ή περιστασιακά κόκκινο ή άσπρο ξύδι από κρασί. 
Το Ιταλικό φαγητό είναι πολύ απλό στην πραγματικότητα άσχετα αν οι Βρετανοί και οι 
Αμερικανοί αγαπούν να περιπλέκουν τα πράγματα. 
 

 

Σπαγγέτι Μπολονέζ

Ευρέως διαδεδομένο πιάτο σε Αμερική και Βρετανία η μπολονέζ, σύμφωνα με τους Ιταλούς είναι ένα ειδεχθές έγκλημα κατά της τροφής! Σύμφωνα με μαρτυρίες το συγκεκριμένο πιάτο πρωτοδημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου όταν Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες πέρασαν μέσα από την Μπολόνια και δοκίμασαν  «ταλιατέλες al Ragu». Επειδή δεν ήξεραν το όνομα του πιάτου ονόμασαν τη σάλτσα μπολονέζ και αντικατέστησαν τις ταλιατέλες με μακαρόνια. Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν το χοιρινό κρέας με λίγο βόειο κρέας, λίγο σκόρδο, σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδια, σέλινο, καρότα και κρασί αλλά σίγουρα όχι βότανα και τσίλι! Όσο για το μαγείρεμα αγγίζει τις 3 ώρες!

 

 

 

Μακαρόνια με τυρί

Σίγουρα αυτή είναι Αμερικανική εφεύρεση και μάλιστα πριν πολλά πολλά χρόνια. Στην Ιταλία οι κανόνες των ζυμαρικών είναι ιδιαίτερα αυστηροί στο πάντρεμα των ζυμαρικών με τις σάλτσες. Έχει να κάνει κατά πολύ με τη φύση του ζυμαρικού και το σχήμα αυτού. Το μακαρόνι τυπικά σερβίρεται με ραγού ή σάλτσα ντομάτας. Το πιο κοντινό σε μακαρόνια με τυρί πιάτο που θα συναντήσεις στην Ιταλία είναι το “pasta pasticciata”. Σε αυτό βάζεις όσα ζυμαρικά σου έχουν απομείνει με μπεσαμέλ και τα βάζεις στο φούρνο.

 

Πανίνι

Στην Μεγάλη Βρετανία αν ζητήσεις πανίνι θα λάβεις ένα ψητό σάντουιτς. Αν ζητήσεις πανίνι όμως στην Ιταλία καλύτερα να πεινάς πολύ, διότι θα λάβεις μια ποικιλία από σάντουιτς μιας και η λέξη Panini στα Ιταλικά είναι ο πληθυντικός αριθμός της λέξης σάντουιτς. Α, και αν το θέλεις ψημένο πρέπει να το ζητήσεις ‘’tostato’’ . Στην Ιταλία τα σάντουιτς είναι πιο απλά. Κατ’ αρχάς δεν περιέχουν βούτυρο. Συνήθως το σάντουιτς περιέχει τυρί και αλλαντικά και πιο πρόσφατα τοποθετήθηκαν και λαχανικά. Αν θέλεις ένα σάντουιτς πιο κοντά στα βρετανικά στάνταρ τότε καλύτερα να παραγγείλεις ένα “tramezzino” .  Πρόκειται για τρίγωνο σαντουιτσάκι φτιαγμένο από φέτες μαλακού λευκού ψωμιού του οποίου οι άκρες έχουν αφαιρεθεί.

 

 

 

Πηγή: thelocal.it, συνέντευξη με τη Μόνικα Σεζαράτο, καθηγήτρια μαγειρικής και food blogger.

 

 


περισσότερα άρθρα

Προϊόντα από το E-shop